Vad är cosplay?

Här kan du läsa en liten introduktion till fenomenet Cosplay. Texten har inte ambitionen eller intentionen att vara en täckande bild av den kultur som begreppet Cosplay sammanfattar utan snarare en kort förklaring av ordet Cosplay.

Ordet Cosplay är en kortform för costume play. Cosplay startade i Japan som en form av performance eller maskerad. Deltagarna klär ut sig i dräkter och accessoarer för att föreställa en specifikfigur eller idé.

I Japan innefattar Cosplay all sorts kostymering från medeltid till science – fiction medan vi I väst användser begreppet främst om rollfigurer med ursprung i japansk populärkultur. Dessa hämtas oftast från populär fiktion i Japan, men omfattar numera även amerikanska serier och science - fictionfigurer. Favoritkällor inom Cosplay är rmanga-, anime-, tecknad serie-, roman-, datorspel-, och filmfigurer samt vilken figur som helst från den verkliga världen eller den virtuella.

Utövarna tillverkar dräkter och kostymer en dräkt efter en figur, som man tycker om och sedan bärs den till ett konvent eller tävling för att sin uppskattning. Målet är att porträttera figuren så gott man kan.


Gilla och föj oss!
Instagram
Guldpartners
Sparbanksstiftelsen NLT
Silverpartners
Lidköpings kommun